Fräscha upp det gamla huset

Ett äldre hus har mycket charm och historia, men ibland kan det vara lite för nedgånget eller lite för gammalt. Många väljer att köpa äldre hus och renovera upp dem eftersom det i slutändan är billigare än att bygga nytt. Det som brukar ge den största förändringen är när fasaden förändras.Gamla hus är oftast i trä eller tegel. Det finns även putsade hus men det är lite mer ovanligt. Kommer vi in på 60- och 70-talet kan vi också hitta eternithus. Alla fasader åldras och få åldras med bibehållen charm. Trä ruttnar eller färger flagnar, tegelstenar går sönder och putsen spricker. Eternithus håller men färgen bli matt och smutsigt, samt att du går alltid runt med vetskapen att du har ett hus som är klätt i asbest.

Börja med att byta ut eller fräscha upp fasaden. Äldre träplankor ska du helst riva bort och sätta nya. I samma veva kan du passa på att tilläggsisolera för att öka komforten inomhus.

Trasigt tegel kan du knacka ut och byta, annars brukar tegelvillor klara sig bra. Vill du få en ny känsla kan du foga om men det är ett stort jobb. Då är det lättare att måla huset, fog och allt. Ta bort den gulröda nyansen och gå mot vitt eller grått istället!Eternitplattor ska tas ned varsamt, de utgör ingen fara när de är hela. Det är när eterniten går sönder och börjar damma som du riskerar att få asbest i lungorna. Du får ta loss dem själv men kom ihåg att använda mask och overall för att vara på den säkra sidan.När fasaden väl har fått nytt material eller färg kan du fortsätta uppfräschningen. Varför inte använda dig av fasaddekor för att få ett unikt utseende? Du kan byta ut husnumren mot nya i en moderna stil, eller skriva ut siffrorna i bokstäver istället. Det finns också hussymboler som du kan sätta upp för att dekorera en del av fasaden som ser tom ut, den kanske inte har tillräckligt med fönster och behöver mera liv. Fundera även på om ni behöver någon fasadbelysning som riktas mot hussymbolen eller möjligen belysning runt hela huset.