Vintra sommarstugan

Flera ställen i landet har redan fått sin första snö. Hösten börjar lida mot sitt slut och sommarstugan ska stängas för den kommande vintern. Vad behöver du göra för att vintra sommarstugan korrekt?

Stödvärme

De flesta stugor behöver stödvärme för att inte drabbas av frostskador eller fuktproblem. Det behöver inte vara varmt, men måste hålla några grader varmare än utomhus.Äldre stugor klarar kalla innetemperaturer bättre på grund av att de har sämre och ofta hygroskopisk isolering som tillåter fukten inomhus att leta sig ut till den kallare luften.I nyare fritidshus med täta ångspärrar och moderna tätskikt i badrummen, kan inte inomhusfukten rymma och fastnar mot ångspärren och kondenserar inuti väggen. Därför måste modernare sommarstugor har varmare året runt.Enklaste sättet att hålla värmen är med en fjärrstyrd luftvärmepump. Du kontrollerar temperaturen från datorn eller mobilen, samt kan avläsa nuvarande temperatur och se strömavbrott utan att behöver resa ut till sommarstugan.

Städning

Under sista stugvistelsen borde en del av tiden läggas på en storstädning. Torka golven och listerna, ta med sängkläder och gardiner hem som behöver tvättas, Täck över möbler med skynken för att skydda mot solblekning och damm.Alternativt kan du anlita ett företag som utgör storstädningen åt er. Ni kan fokusera av att njuta av naturlivet i några dagar och lämnar över nycklarna till firman som går igenom stugan från topp till tå. Det går att lägga till extratjänster såsom tvättning, avstängning av sommarvatten och liknande. Dock brukar man få ta hand om eventuella utedass och gasoltuber själv.

Rödsprit, frostskydd och brandsäkert

Förutom de stora posterna, att se över värme och städning, finns det flera små uppdrag som du alltid bör göra.

  • Häll en blandning av 1 del rödsprit och 1 del vatten i golvbrunnar, handfat och diskhon för att förhindra att ledningarna fryser.
  • Töm varmvattenberedaren och vattenspolade toaletter
  • Öppna ventiler för att få bra luftombyte och kunna ventilera ut fuktig inomhusluft
  • Dra ut alla elledningar – har du gamla ledningar borde du be en elektriker byta ut dem innan du kopplar in något igen!
  • Har du ett helt oisolerat fritidshus borde du stänga av all värme och el under vintern, ett oisolerat hus klarar av att stå kallt hela vintern