Inreda med retrostil – några tips

Retro är en form av inredning som länge varit populär. Saken är dock den att retro är ett väldigt brett spektrum av inredningsstilar med allt från 80-tal ända tillbaka till 1900-talets början. Att lyckas med retrostilen behöver inte nödvändigtvis vara svårt, men några tips som hjälp på traven är alltid bra att få.

Välja tidsperiod

Ska du inreda med retrostil gäller det att välja vilket årtionde eller så du är som mest intresserad av. Att blanda hejvilt från alla möjliga årtionden är nog inte ett bra sätt att riktigt sälja inredningen. Om flera olika stilar lockar kan du möjligtvis välja olika stilar för olika rum. Men tänk på att en ny stil för varje rum kan också kännas lite underligt.

Hitta rätt butiker

Retro i alla dess former finns där ute idag. Det gäller bara att hitta rätt. Undvik helst de stora möbelkedjorna och titta hellre på mindre butiker som exempelvis Broarne. Det är också smart att ge sig ut till secondhandbutiker och hålla ett öga öppet efter auktioner. Dessa har ofta en hel del äldre möbler du kan granska. Ett tips är att ta foton på saker du redan har köpt och ta fram dem på mobilen när du är ute och shoppar. Det blir lite lättare att föreställa sig hur de kommer att se ut tillsammans då.

Allt behöver inte vara retro

Saken med modern inredning kontra retro är att det kommer alltid finnas vissa moderniteter du nog fortfarande vill inkludera i inredningen. Som tur är behöver inte absolut alla objekt i ett rum vara retro för att rummet ska kännas som det kommer från ett annat årtionde. Tänk bara på hur det skulle se ut i vardagsrummet om du var tvungen att byta ut din nya platt-tv mot en gammal CRT. Så länge majoriteten i inredningen har en utpräglad retrostil finns det alltid sätt att få det att fungera med inslag av modern inredning.