Återskapa ett äldre kök

Ett gammalt kök låter kanske avskräckande men det finns nog inga finare kök än de i äldre stil. Och det betyder inte att du behöver leva med låga bänkar och fallfärdiga skåpluckor. Du kan bygga ett helt nytt med inspiration från de gamla.

Skåpen

Köksskåpen är de som sätter störst prägel på köket och där du kan återskapa den äldre inredningen. Gamla kök är platsbyggda, de byggs in av IKEA-moduler med spån och MDF. Gamla kök byggs av trä på plats. Det finns dem som har gått en medelväg för att spara pengar, ett platsbyggt kök kostar en del. Genom att klä in IKEA-skåp skapar du utseendet av ett platsbyggt kök men behöver inte skapa egna skåp. Du kan också beställa passbitar och nya luckor hos ett snickeri och därmed göra om ditt befintliga kök. Ett bra alternativ om du har mindre budget eller är i det stora hela nöjd med inredningen.

Kakel

Över diskbänk och spis brukar man alltid sätta kakel för att skydda väggen mot smuts och vattenstänk. Hos butiker med stort utbud kan du hitta kakel som passar in i ett riktigt sekelskifteskök. Kakeldekorer, fasat kakel och handmålat kakel. Kakel är lätt att sätta upp själv, det viktigaste är att få första raden rak och lämna lite mellanrum mellan kakelrad och bänkskiva så du inte skapar tryck mot bänkskivan. Det kan i värsta fall få kakelfogen eller kaklet att spricka.

Golv

Här finns det 3 alternativ beroende på smak och vilken stil du föredrar: klinker golv som är hållbart och lättstädat, trägolv för något mjukt att gå på eller en linoleummatta som är lättstädat och färgglatt.