Renovera din gamla fasad på rätt sätt

Ett äldre hus ska vårdas och tas hand om. Det är svårt att bygga om ett gammalt hus och vara säker på att det fungerar optimalt. Äldre material och hantverk går fortfarande bra att använda och ni behåller husets charm. Och det var väl till viss del på grund av charmen som ni köpte huset?

Träfasad

En gammal träfasad är mest troligt målad med linoljefärg eller slamfärg. Slamfärg är en av de äldsta fasadfärgerna i Sverige och finns i flera kulörer. Det är fina färger till huset eftersom de är diffusionsöppna och tillåter träet att andas. Risken för att träet ska ruttna minskar gentemot att använda akrylatfärger.Men om huset inte har underhållits kommer även slamfärgsmålade fasader att bli dåliga. Virket längs ned brukar bli dåligt först. Om resten ser bra ut kan du välja att kapa bort de dåliga brädorna och spika dit nya. När du skarvar ska du bara tänka på att snedkapa båda skarvarna så vattnet rinner nedför brädan och inte in i skarven.

Puts

En putsad fasad ser ståtlig och får huset att se ut som en anrik herrgård. Men det blir också smärtsamt tydligt när fasaden behöver underhållas. Det finns flera olika typer av puts och när du ska putsa om behöver du veta vilken puts som tidigare har använts på fasaden. Om du putsar med fel bruk kan du orsaka större problem.Puts är ett hantverk som är svårt att lära sig. Det krävs kunnigt folk för att putsa om en fasad på rätt sätt. Kontakta firmor för att få veta hur du ska gå tillväga eller ta emot ett hembesöka och upplåta jobbet till proffsen.