Vintage och äldre mode

För dem som älskar antika och äldre prylar, kan modet från förr gå hand i hand med din stil. Söker du efter äldre kläder eller vill hitta din egen stil?

Äldre stil på modet

En fördel om du gillar klassiska detaljer och äldre stilar är att det är på mode just nu. Du kan hitta vackra flugor och manschettknappar i nyskick online, samt material som tweed och skotskrutiga plagg. Det är ett perfekt tillfälle att förnya garderoben med nya plagg i äldre stilar. En del av modet lutar mot 80-talet men mycket hintar också om 20-talet och äldre, speciellt på herrfronten där modet tar betydligt mindre utsvävningar.

Vintage

Söker du efter den äkta varan, en plagg från perioden du är intresserad av, ska du börja besöka vintagebutiker och undersöka auktionsutbudet på nätet. Är plaggen i riktigt gott skick kommer priset att reflektera detta. Vintageplagg är dyra och blir dyrare ju äldre de är. En blus från 70- eller 80-talet kostar en tjugo i en second hand-butik medan en kavajjacka eller klänning från 30-talet kostar flera hundra.

Sy egna

Om du gillar att sy eller vill börja kan du återskapa gamla kläder med en passform som sitter perfekt på dig. Att sy kläder är svårt i början, men om du sy några vanliga plagg i början kan du lära dig hur du ska ändra form och skärningar för att plaggen ska likna modellerna från tidigare årtionden. Det finns nybörjarkurser om du vill lära dig att skapa egna mönster, annars brukar det finnas äldre mönster att köpa på loppisar eller i second hand-butiker.