Hur du får ett trivsamt sovrum

Inredning är det som gör hemmet mysigt och trivsamt. Med rätt inredning kan ett tråkigt rum får nytt liv och när du skapar rätt atmosfär blir du gladare och gillar att vara hemma. Och i ett sovrum får du till och med bättre sömn!

Sängen

Om du tittar på sängar online ska du tänka på att du behöver veta vilket fasthet du gillar och behöver. Du kan inte provligga dem så butiken ska helst ha ett prova-på-erbjudanden. Vissa webbshoppar låter dig prova i sängen i upp till 90 dagar och om du inte gillar den, kan du återlämna sängen och få pengarna tillbaka.

Temperaturen

När du sover har du mer kläder och tyg över dig än när du rör dig i hemmet. Du blir snabbt varmt under täcket. Du sover bättre om temperaturen i sovrummet är lite lägre än i resten av hemmet. Mellan 14-18 grader passar många. Du ska inte frysa men rummet ska vara svalt. Kvinnor tål kyla sämre och vill gärna ha lite varmare än män.

Färger

Blått, grönt och lila är lugnande färger som passar bra i sovrum. Väljer nyans och mättnad efter egen smak, trivs du bättre i ljusa eller mörka sovrum? Det går alldeles utmärkt att ha mönstrade tapeter i sovrummet men välj gärna mjuka mönster.

Dofter

Vårt känsligaste organ är luktsinnet. Dofter påverkar vårt humör och minnen i större grad än känsel, syn och hörsel. Lavendel sägs ha en lugnande effekt på människor, det sänker stressnivåerna i kroppen och ger dig en lugnare, behagligare sömn. Även vädrade lakan älskas av många. Testa att låta fönstret stå helt öppet i ungefär en kvart en stund innan läggdags, då har du snabbvädrat tygerna i rummet och samtidigt bytt ut gammal luft mot ny.

Belysning

Starka lampor gör oss i regel piggare och mer dämpad belysning låter kroppen förbereda sig för läggdags. Av denna anledning har vi skäl att ha båda typerna av belysning i sovrummet. Många gånger kommer ju solen fixa ljuset på morgonen, men vi upplever gott om mulna mornar och under vintertider kliver vi ofta upp innan solen. Dimbar belysning är därför en väldigt bra idé.

Städning

Att se till att hålla sovrummet städat är också väldigt viktigt. Till att börja med är det många av oss som blir mer stressad i stökiga miljöer. Men ju mer saker man har liggandes runtomkring rummet desto större möjligheter finns det för damm och andra partiklar att samlas och skapa en sämre inomhusmiljö. Upplever man ofta att det är stökigt i sovrummet kan det vara en bra idé att titta på sätt att förbättra förvaringen.